Authentiek en vrouwelijk. Meer passie. Meer liefde.
Afvallen zit tussen je oren.

Blijvend afvallen zit tussen je oren.

Wanneer is het officieel een relatie?

Vraag: Ik ben sinds kort aan het daten en is het geweldig en de seks is goed. We passen bij elkaar en ik wil graag een serieuze relatie, maar ik twijfel eraan of ik de enige ben waar hij seks mee heeft en of hij een monogame relatie wel ziet zitten. Wanneer is het officieel een relatie en wanneer ga ik hem dat vragen, als hij er zelf niet over begint?

Antwoord: Je bent gek op hem. Jullie gaan uit, genieten volop van elkaar en de seks. Je wens is dat hij alleen voor jou gaat. Je denkt misschien “We passen zo goed bij elkaar, we gaan er samen voor”. Maar als dat niet zo blijkt te zijn, dan is het misschien even slikken en raak je teleurgesteld. Is hij dan oneerlijk geweest?

Nee, niet als jullie niets hebben uitgesproken naar elkaar. Hij vindt je echt bijzonder, leuk, aantrekkelijk, etc. Maar hierin zijn mannen soms, niet altijd, anders dan vrouwen. Voor sommige mannen (en ook sommige vrouwen) is het niet altijd vanzelfsprekend dat seks gelijk ook een vaste relatie betekent. Hou hier rekening mee als je aan het daten bent.

Monogaam zijn betekent dat je je verbindt met één partner. Je ontwikkelt je samen, je groeit samen naar een nieuw liefdesniveau. In monogame relaties zit een soort hogere wijsheid. Misschien klinkt dat raar, maar ik bedoel dat je bij monogame relaties een hogere keuze op bewustzijnsniveau maakt. Je gebruikt andere hersenen dan je zoogdierenbrein.

Als iemand seks heeft met verschillende partners, dan wordt er een behoefte op korte termijn vervuld. Er is plezier, er wordt genoten, dat heeft meer te maken met een keuze vanuit het lagere brein. Er wordt geen diepe verbinding gelegd die zorgt voor de groei die er is bij het hebben van een vaste relatie. Beiden kunnen. Niets is goed of fout, ze kunnen allebei gekozen worden. Het gevoel kan hier zelfs in afwisselen. Het is goed om te weten dat beiden naast elkaar bestaan.

Maar als je voelt dat je toe bent aan een vaste relatie en je ziet seks als iets exclusiefs tussen jou en jouw partner, dan kun je een moment uitkiezen om dit te bespreken. Dan is elk moment goed om te vragen of jullie relatie monogaam is of niet. Zeg hem “We gaan nu al een tijdje met elkaar om en we hebben seks, ik vroeg me ineens af of we nu een monogame relatie hebben of niet”. Of vraag hem of hij op dit moment nog open staat voor andere vrouwen of niet. Je kunt dit altijd bespreken wanneer het in je opkomt.

Je kunt ook zeggen “Tot nu toe is het erg leuk met je. Maar als we nu doorgaan met elkaar dan wil ik graag weten of ik de enige ben waar je seks mee hebt of niet”. Je kunt uitspreken dat je graag een vaste relatie met hem zou willen en niet alleen een seksuele ervaring.

Je hoeft hier niet in te manipuleren. Als hij zich niet wil binden, dan is dat ook duidelijk, dan liggen de kaarten op tafel. Respecteer het als hij eerlijk voor zijn gevoel uit komt. Het is dan aan jou om te beslissen of je met hem verder wilt gaan of niet.

Dus in het kort: Je kunt en mag op elk moment checken of je dezelfde wensen hebt over seks en het hebben van een vaste relatie voordat je met hem verder gaat. Het moment bepaal jij en het is ook aan jou om dit te bespreken als hij er zelf niet over begint.

Een interessant boek over het hebben en houden van een monogame relatie is het boek ‘Laat me niet los’ van Sue Johnson. Klik op het plaatje hieronder voor meer info: