Authentiek en vrouwelijk. Meer passie. Meer liefde.
Afvallen zit tussen je oren.

Blijvend afvallen zit tussen je oren.

Waarom rennen mannen weg van intimiteit en verbinding?

koppel op balkonAntwoord: Jullie hebben elkaar ontmoet en het klikt. Het is geweldig, jullie gaan uit, bellen elkaar, sturen elkaar elk uur sms-jes of appjes. Je begint verliefd te worden en je ervaart intimiteit en verbinding, hij ook denk je. Je wilt verder met hem, is dit het dan echt? Je wilt elkaar vaak zien, zoveel mogelijk bij elkaar zijn, het voelt goed.

Je laat elkaar merken dat dit echt is, voorzichtig praten julie over jullie toekomst. En dan ineens is er een afstand van zijn kant…… de berichtjes worden korter, voelen afstandelijker….. hij is druk met zijn werk zegt hij. Je wacht op antwoord en als hij antwoordt, dan voelt het minder intiem aan. Je voelt een knoop in je maag en je bedenkt “wat is dit voor man”, of “heb ik iets verkeerds gedaan?”

Je bent een vrouw en je wilt liefde en verbondenheid, je wilt een vorm van zekerheid en veiligheid. Zijn houding maakt je nerveus en dat is te begrijpen.

Het aangaan van een intieme band brengt niet altijd zekerheid, het haalt juist onze onzekerheid naar boven.

Op dit moment kan je in een negatieve spiraal terechtkomen die jouw eerdere teleurstelling misschien opnieuw bevestigd. Maar……… laten we eens kijken waar je echt mee te maken hebt, zodat je weer wat ruimte in je hart kan gaan voelen om te begrijpen wat er speelt en waarom hij dat zo doet.

  • Ineens voelde het voor hem zo, dat het te snel ging. Hij liet zijn diepste gevoelens zien en daar had hij veel moed voor nodig, hij voelde zich kwetsbaar. Hij voelde zich verbonden, geliefd en gewaardeerd. Maar ineens twijfelde hij…… niet aan jou, maar aan zichzelf. Hij realiseerde zich, dat hij zichzelf verloor, in jou, in de relatie.

Mannen hebben een natuurlijke beweging: heel dichtbij en weer wat verder weg. Je kunt het zien als een golfbeweging. Ze verliezen zichzelf….. en dan hebben ze weer tijd en afstand nodig om bij zichzelf te komen. Begrijp dit, aanvaard dit en je hebt een heel krachtig instrument in handen als jij ook bij jezelf blijft en snapt wat er speelt.

Hij is hoofdzakelijk bang om zichzelf te verliezen en bang om niet de juiste man voor je te kunnen zijn.

  • Zijn hormonen doen dit. Het wordt nog makkelijker te aanvaarden voor jou, als je begrijpt dat zijn hormonen hier ook een rol in spelen. Schrijver John Gray legt dit zo mooi uit in zijn boek ‘Venus on fire, Mars on ice’. Ik zal het hier in mijn eigen woorden uitleggen: Als een man en vrouw verliefd zijn en zich verbinden komt het hormoon oxytocine vrij, dat is het knuffelhormoon. En bij vrouwen werkt dit anders dan bij mannen. Vrouwen willen en kunnen zich heel vaak verbonden voelen, ze voelen zich helemaal thuis in het huis van de liefde. Ook als ze bijvoorbeeld een baby hebben gekregen, dan kunnen ze maanden en maanden in het huis van de liefde zijn.
  • Maar als mannen het hormoon oxytocine aanmaken, dan daalt hun testosteron niveau. Wanneer de hoeveelheid testosteron daalt tot onder een bepaald niveau, dan trekt een man zich terug uit het huis van de liefde omdat zijn testosteron niveau weer op peil moet komen.

Daarom is het zo belangrijk dat je ook dingen apart van elkaar moet kunnen doen. Dat je een man, vooral in het begin, ook zijn ruimte moet geven en gunnen. Bij mannen die zich niet zo bewust zijn van dit proces, of bij mannen die (nog) niet zo in contact staan met hun gevoel, gaat het hun vertrek uit het huis van de liefde wat resoluter. Ze voelen het ineens en ze kunnen niet anders dan weggaan, om zich weer man en individu te kunnen voelen.

Toen mijn man en ik wat met elkaar kregen, wist hij gelijk al in het begin goed duidelijk te maken dat hij ook zijn eigen tijd en ruimte nodig had. Gewoon omdat het zo werkt bij hem. Ik kon mijn hart hiervoor openen en hem zoveel ruimte en tijd geven als hij nodig had. Ik maakte me ook (bijna) geen zorgen als ik niet gelijk antwoord kreeg op een berichtje van hem.

Ik bleef vervolgens, met mijn aandacht bij mijzelf, mijn eigen gevoel en mijn energie. Dat gaf hem een gevoel van ruimte, waardoor hij in vrijheid zich vanuit zijn hart met mij kon verbinden.

Hou hier dus rekening mee. Een man heeft ruimte nodig, hoe graag hij ook bij jou wil zijn, hoe prettig hij jouw huis van de liefde ook vindt. Er komt een tijd dat hij het nodig heeft om afstand te nemen om zichzelf weer te hervinden. En hoe soepeler dit gaat, hoe sneller hij weer bij je terug komt.

Laat hem dus voelen dat hij ruimte krijgt en dat je hem niet aan de ketting legt. Ga zo langzaam mogelijk, vooral aan het begin van je relatie.