Authentiek en vrouwelijk. Meer passie. Meer liefde.
Afvallen zit tussen je oren.

Blijvend afvallen zit tussen je oren.

5 tips om je man aan het praten te krijgen

Een veel voorkomende wens die we tegenkomen in de relatiecoaching is dat de vrouw meer behoefte heeft aan gesprekken dan de man (natuurlijk is het soms ook andersom). Een vrouw voelt intimiteit als ze haar gevoelens kan delen. Hoe dan ook, vaak zit het gebruik van weinig woorden in de aard van het beestje. Als hij aan het begin van jullie relatie geen prater was, dan vond je dat toen misschien prima. Maar nu merk je dat je meer behoefte hebt aan gesprekken. Hier een aantal tips:

  1. Beperk je aantal vragen. Als je vraag na vraag af vuurt, dan krijgt hij het idee dat hij wordt onderworpen aan een verhoor en dan voelt hij niet de behoefte om zich open te stellen. Hou je energie bij jezelf, zodat hij de ruimte krijgt om te voelen of hij op zijn eigen manier zijn hart kan openen.
  2. Eis niet van hem dat hij meer gaat praten. Stel je voor dat iemand tegen je zegt dat je NU iets leuks moet vertellen. Dat voelt nogal gekunsteld aan is het niet? Als je van hem gaat eisen dat hij gaat praten, dan klapt hij juist dicht.
  3. Vraag hem of hij naar jou wil luisteren, zonder dat je van hem verwacht dat hij praat. Luisteren lijkt een passieve bezigheid, maar het vraagt van hem juist een actieve houding in het contact met jullie. Als hij oprecht luistert, heb je contact en ben je in communicatie. Bovendien nodigt het hem uit om ook te praten.
  4. Stel een open vraag. Stel geen vragen waarop hij ja, nee of goed op kan antwoorden. Dus vraag hem bijvoorbeeld niet hoe zijn dag was. Dan kan hij zeggen ‘goed’ en dan is daarmee de kous af. Maar stel hem specifieke vragen, zoals bijvoorbeeld ‘wat’ hij gedaan heeft vandaag. Of vraag hem om iets te beschrijven.
  5. Zoek samen een nieuwe passie. En dat kan een cursus zijn, zoals dansles of fotografie, of een reis plannen. Als jullie dezelfde passie voelen voor iets, is het makkelijker om in de flow van een gesprek te komen en op een natuurlijke manier met elkaar te praten.

En misschien wel de laatste en belangrijkste tip is te beseffen dat je als vrouw intimiteit ervaart door je gevoelens en ervaringen te delen. Je voelt een band als je gehoord wordt. Het belangrijkste is dus, dat je man oprecht leert luisteren, zoals ik in punt 3 noem. Je kunt hem dit gewoon vragen met de opmerking dat hij geen zinnige dingen hoeft te zeggen, als hij je maar aankijkt en oprecht luistert. Als jij je gehoord voelt, is het makkelijker voor je om te accepteren dat hij niet zo’n prater is.

Want hij is wie hij is. Het is fijn als jullie dingen met elkaar kunnen delen. Maar het helpt als je leert om je verwachtingen wat bij te stellen en hem ook te zien voor wie hij is als hij weinig woorden gebruikt.

Wil je meer leren over dit onderwerp? Neem dan contact met mij op via het formuliertje hier rechtsboven op de pagina.

Het boek praten met je partner, van Annette Heffels (schrijfster voor Margriet) kan je ook een stuk op weg helpen, klik op het boek voor meer info.