Authentiek en vrouwelijk. Meer passie. Meer liefde.
Afvallen zit tussen je oren.

Blijvend afvallen zit tussen je oren.

2 belangrijke verschillen tussen man en vrouw in een nieuwe relatie.

koppel op balkonVraag: Waarin verschillen mannen en vrouwen van elkaar als ze een nieuwe relatie starten?

Antwoord: Het is fijn om aan het begin van jullie nieuwe relatie te weten waarin jullie in de typische man/vrouw rol van elkaar kunnen verschillen. Als je begrijpt dat jij en je man vanuit verschillende behoeftes met elkaar communiceren, heb je meer begrip voor elkaar en dan begint de relatie soepeler. Je maakt dan niet de fouten die veel (beginnende) koppels wel maken.

Er zijn veel verschillen, maar we starten met 2 belangrijke verschillen tusse man en vrouw in een nieuwe relatie.

Verschil 1 hij wil afstand en intimiteit.

Het eerste verschil is dat mannen een andere golfbeweging maken dan vrouwen. Hij heeft een golfbeweging die te maken heeft met dichtbij en veraf.

Van vrouwen hoor ik vaak dat het lijkt alsof hij na intens contact weer afstand neemt. Dit komt omdat hij heen en weer wordt getrokken tussen intimiteit en afstand.

Een man kan zich soms helemaal verliezen in intens intiem contact met zijn lief. Dan neemt hij weer afstand, omdat het nodig is om zichzelf weer te hervinden. Zo werkt dat gewoon. Voor haar kan dit soms aanvoelen alsof hij haar verlaat of niet echt van haar houdt. Maar:

‘als een man zijn hart heeft geopend voor een vrouw, dan heeft hij het nodig om zich af en toe los te maken, zodat hij daarna weer dichtbij kan komen’.

Voor haar kan dit heel spannend aanvoelen, want als zij afstand neemt, dan heeft dat wel degelijk een reden. Hij heeft er meestal geen argument voor. Het is voor hem heel natuurlijk om zichzelf weer te hervinden. Het mooie is dat als hij de ruimte krijgt om weer tot zichzelf te komen, hij daarna weer behoefte krijgt aan liefde en intimiteit. Hij maakt daarna weer gewoon contact alsof er niets aan de hand is.

Als jij als vrouw gewoon relaxed kan blijven als hij wat afstand neemt, dan is dat een zegen voor hem. Hij voelt dan weer sneller de vrijheid om zich weer te verbinden.

Soms raakt ze in paniek als haar man afstand neemt, omdat ze denkt dat ze iets verkeerds heeft gedaan. Ze wil graag praten en ze wil duidelijkheid. Hij snapt niet echt wat het probleem is. Hierdoor wordt zij ontevreden of onzeker en er ontstaat een afstand tussen hen. Dat zou jammer zijn toch?

Je kunt jezelf en je relatie een plezier doen door:

  • Hem de ruimte te geven, zodat hij in zijn natuurlijke ritme afstand kan nemen en weer terug kan komen.
  • Hem geen verwijten te maken voor het feit dat hij afstand neemt.
  • Hem vragen of hij jou wil geruststellen als hij merkt dat hij even tijd voor zichzelf nodig heeft.

 

Verschil 2 zij ervaart pieken en dalen.

Van mannen hoor ik vaak dat ze niet weten hoe ze met de emoties van hun vrouw moeten omgaan.

Vrouwen hebben een golfbeweging in hun emoties. Ze kan het ene moment gelukkig zijn en stralen. Dan heeft ze lief en de hele wereld zal dat weten. Daarna heeft ze vaak een periode van onzekerheid of het gevoel er alleen voor te staan. Ze is dan gewoon wat ontevredener.

Voor hem is dit een raadsel. Als ze straalt, dan denkt hij dat het door hem komt en dat vindt hij prettig. Als ze ontevreden is, dan voelt het voor hem alsof híj faalt. Hij gaat dan zijn best doen met argumenten of adviezen, zodat ze inziet dat haar gevoel onterecht is. Of hij gaat zijn best doen om dingen voor haar op te lossen. Sommige mannen gaan zelfs op hun tenen lopen om aan haar verwachtingen te voldoen.

Zijn pogingen werken voor haar averechts. Ze wil geen argumenten en adviezen. Ze wil alleen maar voelen dat hij er is voor haar. Ze wil de ruimte krijgen om haar emoties te voelen en daarin gezien worden. Het enige wat ze eigenlijk wil is dat ze zijn aanwezigheid voelt, dat hij luistert en er voor haar is.

Ze wil vaak geen oplossing van hem horen en al helemaal niet dat hij het weg wuift met argumenten. Als ze het diepste punt van haar emoties heeft mogen voelen, dan kan het zijn dat ze zich nog eventjes emotioneel blijft voelen. Ze veert ze vanzelf weer op. Ze wil geen afstand, maar ze wil zijn nabijheid voelen.

Hij doet er goed aan om te beseffen dat het minder gaat om adviezen en oplossingen. Het gaat meer om haar emoties en haar natuurlijk golfbeweging daarin. Hij helpt haar pas echt, als hij haar emoties erkent en haar de geruststelling geeft dat het prima is om te mogen voelen.

Hij kan haar dus helpen door:

  • Haar tijdens een emotionele dip niet alleen maar adviezen of argumenten te geven over waarom haar probleem niet zo erg is.
  • Geduldig te zijn en oprecht te blijven luisteren als ze haar verhaal doet. (en niet te verwachten dat ze er dan heel snel uit is, maar haar even laten in wat ze voelt)
  • Zijn fysieke en emotionele aanwezigheid aan haar kenbaar te maken.

Jij kunt dit aan hem uitleggen, zodat hij je kan helpen op de manier die voor jou werkt.

Mijn man heeft een mooie metafoor verzonnen en die is als volgt:

“je kan de man zien als de stevige dijken langs een rivier, solide en betrouwbaar. Zodat de vrouw als het water vrij en veilig haar emoties kan laten stromen”.

De dijken hebben geen oordeel, ze blijven op hun plek, ze ZIJN gewoon. En als het stevige dijken zijn voelt dat prettig en veilig.

Eén van de beste boeken op dit gebied vind ik het boek ‘Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen‘ van Hal en Sidra Stone. Iedereen die helderheid wil krijgen over zichzelf en de ander in een relatie zou dit boek moeten lezen.